Istraživanja

Monteziv je uradio dosta istraživanja, koje se odnose na sadržaj vode u zamrznutom pilećem mesu. Na kraju smo došli do zaključka da jednostavne metode domaćinstva daju najbolje rezultate. Iz dobre namjere želimo da vam predstavimo pet metoda koje smo koristili. Ovde možete naći rezultate u PDF formatu  i rezultate u Excel formatu.

Izgleda da je sadržaj vode uvezenog pilećeg mesa 2 do 8 puta veći od našeg pilećeg mesa. Kada kliknete ili dodirnete link bilo koji od ovih 5 metoda, videćete sve slike snimljene tokom eksperimenta. Na vrhu, rezultat metode pet je ovjeren od strane javnog notara, kao što možete videti na ovom linku.

Možete se zapitati kako i zašto je to moguće i dozvoljeno. Pa, s jedne strane postoje čisti tehnički razlozi ali i komercijalne razlozi.

  • Tehnički razlozi: U procesu proizvodnje piletina mora biti ohlađena. To hlađenje se vrši hladnim vazduhom ili hladnom vodom. Kada se koristi hladna voda dio vode ostaje u piletini. Monteživ koristi hladni vazduh. Mnogi proizvođači preferiraju hladnu vodu, jer ovo stvara veću težinu kod pilećeg mesa.
  • Komercijalni razlozi: Postoji mnogo načina da dodate sastojke poput vode i hemikalija u pileće meso , i na taj način dobićete veću količinu mesa i lepšeg izgleda. To je vrlo zanimljivo za prihode od prodaje, ali za ishranu nije. Postoje zakoni, koji naravno zabranjuju ovo, ali zvanične metode otkrivanja (analiza toplom vodom i hemikalija od polifosfata) nisu vrlo efikasne i lako se zaobilaze.

Možete se takođe zapitati da li su zaključci o zamrznutom pilećem mesu takođe važeći za svježe meso. Odgovor je ne, zbog sledećeg razloga. Tokom procesa zamrzavanja ćelijsko tkivo je oštećeno. Vi to ne možete vidjeti jer je rezultujuća ćelijska tečnost zamrznuta. Kada se odmrzne ova ćelijska tečnost ponovo postaje vidljiva kao voda. Zbog toga se jednostavne metode domaćinstva na zamrznutom pilećem mesu ne mogu takođe koristiti i na svježem mesu.